Att smaka på en fin champagne skall vara en trevlig och avkopplande upplevelse. Det behöver inte nödvändigtvis vara för speciella tillfällen heller och kan avnjutas bland vänner eller själv.
I följande artikel kommer du att lära dig grunderna för att smaka Champagne för att hjälpa dig komma på rätt väg.
Hur man förbereder champagne
För att säkerställa att din smakupplevelse är den bästa gör några förberedelser så att din champagne är redo att smakas. Dessutom finns det en chans att du kanske inte är bekant med rätt serveringsteknik för Champagne.
Hur du smakar ordentligt på champagne
När allt är förberedt och klart låt oss gå igenom stegen för att njuta av din Champagne. Tänk på att det är en liten skillnad mellan att uppskatta och känna till vin. Men det ena utesluter aldrig det andra. Om du känner att du kanske saknar kunskap om att smaka vin tyder det inte på något sätt att du inte kan uppskatta det.
Många sommeliers tror att vinsmakning är en konst. Att smaka på vinet genom att följa vissa regler skapar denna konstform och hjälper till att uppskatta vinet på ett mer förfinat sätt. Men även utan yrkeserfarenhet kan vi opretentiöst njuta av vin.
Att lära sig ett par enkla steg hjälper dig att verkligen njuta av utan Champagne. Som du kanske har noterat ovan kan du smaka på vin baseras på de 5 sinnena: ljud, beröring, syn, lukt och smak.
Håll bara detta i åtanke när du smakar. Tänk på hur Champagne stimulerar varje känsla och det nöje det ger.
Hur lät korken vid öppnandet?
Lyssna noga till ljudet som Champagnen ger när korken släpper. Låt inte korken poppa! Kom ihåg att det är viktigt att öppna flaskan ordentligt för att uppskatta dess nyanser. Champagnen borde ”viska” ett nöjd suck av brus om den öppnas korrekt. Flaskor som poppar för hårt kan antingen vara ett tecken på att Champagne var lite för ung eller till och med för varm för att dricka.
Hur är temperaturen?
Tryck först på flaskbottnen för att kontrollera deras temperatur. Det ska inte vara för varmt eller för kallt utan bara kännas sval att ta på. Om detta är fallet är vi redo att hälla upp.
Kontrollera korken medan du eller någon annan serverar Champagne. Hur känns den? Den bör vara något fuktigt i slutet. Om det är torrt eller flagnande kan det ha varit dåligt lagrat i upprätt läge. När en kork torkar krymper den ihop vilket gör att det förlorar tätningen.
Titta på korkens sida och kontrollera om den har mörknat. Det bör inte ha några märken eller färgförändringar över mer än 1/8 av dess sida. Om det har mörknat betyder det att det utsattes för en hög temperatur och vinet tvingades blöda genom korken när den expanderade.
Det är dock bäst att kontrollera visuellt i förväg. Dessutom kan du titta på korken när du smakar. En särskilt bra kork börjar långsamt återfå sin ursprungliga cylindriska form även om den har lagrats i flera år.
Luktar korken dåligt?
Att lukta och visuellt kontrollera korken kommer att vara mer effektivt sätt att upptäcka en dålig kork. Om så är fallet kommer du omedelbart att upptäcka en sur, harsk arom som påminner om fuktig kartong.
Detta beror på Trichloroanisole eller TCA, ett steriliseringsmedel som korken är tvättad med innan de appliceras. Om kemikalien (som är ofarlig att intas) inte sköljs ordentligt kan den blandas med vinet.
Slutligen kan du kontrollera året då Champagnen var korkad. Vanligtvis är detta skrivet på själva korken. Till skillnad från många viner åldras Champagne bäst under sin andra jäsning när de tappas upp på flaskor.
Till exempel kan ett vintage champagne åldras väl i ytterligare 5-10 år och utveckla krämiga, jästiga anteckningar. Emellertid kan en icke-vintage flaska börja förlora sina bubblor efter cirka 5 år.
Hur ser Champagnen ut?
Nu när Champagne är i glaset är det dags att observera och beundra dess utseende. Håll glaset och lyft det till ögonhöjd och vrid det på 45 °.
Klarhet (klar, ogenomskinlig)
Färg (blek, halm, gyllene)
Bubblor (stora, små, graciösa, livliga)
För att verkligen uppskatta dess renhet försök att hålla den i ett väl upplyst område. Dessutom kommer en vit bakgrund som en servett att göra det lättare att observera färger och bubblor.
Klarhet
Studera först och främst Champagnens klarhet. Detta är den första indikatonen i vad man kan förvänta sig när det gäller intensitet. Lägg fingrarna på din fria hand bakom glaset och bedöm hur väl du fortfarande kan se dem. Äldre Champagnes är vanligtvis tätare och mer ogenomskinlig. Omvänt är mycket yngre Bruts kan gränsa till transparenta beroende på blandningen.
Färg
Beundra nu dess färg. En champagnes färg kommer att utvecklas med tiden när den åldras och mognar. Yngre Champagne är ofta en ljusgul. När de blir äldre kommer de att utveckla en halmliknande struktur tills de börjar anta djupa gyllene färger som honung eller bärnsten.
Bubblor
Tänk nu på bubblorna. Titta på saker som deras storlek, rörelse och koncentration. För det första kommer grovare Champagnes att innehålla stora och grova bubblor.
Istället skapar överlägsna Champagne många små och förfinade bubblor som reser graciöst till kanten. I själva verket kan ett enda glas släppa upp till 2 miljoner bubblor ensamt! Tänk på att ju högre glaset är, desto större bubblor när de effektivt är på väg upp.
När en Champagne mognar kan antalet börja minska. Om Champagne börjar åldras minskar deras hastighet mot ytan också.
Titta på glaset uppifrån och se hur bubblorna sprids över ytan. Glasets form och bredd kommer att påverka detta men ta hänsyn till hur brett det är. En koncentrerad men ändå bred spridning garanterar en jämn men förfinad spridning.
Kom ihåg slutligen att hur en kall Champagne kommer att påverka bubbeltätheten. En Champagne vid 15 ° ger 50% fler bubblor än en vid 5 ° C. Kom därför ihåg att föredra rätt serveringstemperatur.
Bubblor är en av Champagne största njutningar. Men de är också mycket viktiga för dess smak. De hjälper Champagne att andas och släpper de aromatiska molekylerna när de dyker upp på ytan vilket skapar buketen. Eftersom mindre bubblor kommer i större mängder är de därför mer effektiva för att stimulera gommens receptorer.
Vilka arom ger Champagnen?
För det första kom ihåg att tack vare bubblorna behöver du inte vrida glaset. Som nämnts ovan gör bubblorna allt arbete för dig när du skapar aromer när de stiger upp till ytan. I själva verket skapar virvlande glas bara skum och påskyndar frisättningen av koldioxid.
Börja med att placera glaset under näsan och andas försiktigt in. Detta gör att du kan beundra vinets lätta och flyktiga toner.
Nu när du är retad försök inte att placera näsan djupare i glaset för att uppskatta dess djupare toner.
Du måste bara ha två saker i åtanke:
Intensitet (delikat, mild, medium, full)
Vinets aromer (aromater, blommor, frukt, mineraler, jäst)
Först bör du notera intensiteten. Hur starkt är det och det är något av ett förspel för att avgöra vad man kan förvänta sig av smakerna. Om intensiteten är känslig på näsan finns det en stor chans att effekten på gommen kommer att bli liknande.
Arom
Professionella som besatts av att dechiffrera ett vins aromatiska mysterier och Champagne är inget undantag. Glöm inte bort en vinbuket eftersom de är förspel för att uppleva det nöje det ger. Ett vins kvalitet och identitet kan härledas från näsan med bara lite upplevelse.
Dessutom kommer aromen att avslöja en antydning om Champagnen mot gommen. Är det blommig, fruktig, mineralisk eller jästigt? Kan du specifikt identifiera någon av dessa?
Många entusiaster tycker om detta ögonblick och sociala sammankomster kan bestå av intensiva sessioner av att arbeta tillsammans eller tävla för att upptäcka exakta aromer. Känn dig inte skrämd av ordförrådet och hoppa bara in och ha kul!
Hur smakar champagnen?
Allt har lett till detta ögonblick. Det är dags att ta Champagne till dina läppar. Andas försiktigt för att ta in några aromer innan du tar en lätt slurk.
Ta in precis nog så det täcker ytan på tungan och låt den rulla över dina smaklökar. Låt salivet bryta ner de kemiska föreningarna och ta fram aromerna.
Vissa yrkesverksamma kommer att rulla det runt i munnen som munvatten vilket är ett effektivt sätt för att saliv snabbt får fram all smak. Känn dig dock inte som att du måste göra detta. Låt istället vinet utvecklas naturligt och njut av dess harmoni med anteckningar när de intas.
Tänk på checklistan nedan när du provar en champagne:
Aciditet (torr vs fruktig)
Viskositet (lätt, medium, tung)
Smaknotar (aromater, blommor, frukt, mineraler, jästiga)
Slutförande (kort, genomsnitt, lång)
Aciditet
Surheten hos en Champagne binder helt enkelt till den sockerdosering som tillsätts innan den korkas. Dessa indikeras vanligtvis på flaskan med terminologi som ”brut”, ”sec” och ”doux”. Resultatet är antingen ett surt eller sött vin på grund av Champagnens torrhet. Naturligtvis har detta en enorm inverkan på smaken eftersom ett högre sockerinnehåll kommer att avslöja fler fruktiga toner.
Viskositet
Notera viskositeten när du virvlar över champagnen över dina smaklökar. Detta kan kännas av vinets vikt och konsistens mot tungan. Yngre Champagnes är ganska lätta medan årgångar kan vara tjocka och sirapiga.
Avslutning
Efter att ha svalt, låt anteckningarna dröja över dina smaklökar innan du tar en ny slurk. Uppskatta hur länge smakerna håller och vilka anteckningar som har en större livslängd. Superior Champagnes har långa utdragna smaker som kan pågå ett tag.
Vanliga Champagne-anteckningar
Aromatiska och krydda anteckningar
Anisfrö
Kanel
kryddnejlika
Ingefära
Lakrits
Mynta
Nötter: mandel, hasselnötter, valnötter
Tobak: Balkan, Cavendish, Virginia
Vanilj
Blommor
Akacia
Fläderblomma
Kaprifol
Jasmin
Limefrukt
Pion
Viol
Fruktiga anteckningar
Kanderad frukt
Citrusfrukter: klementiner, grapefrukt, citron, lime, mandarin
Torkade frukter: aprikoser, fikon, russin
Exotiska frukter: fikon, litchi, mango, passionsfrukt, ananas, granatäpple,
Gröna frukter: äpplen, päron, rabarber
Stenfrukter: aprikos, nektariner, persikor, plommon
Röda & vilda bär: björnbär, blåbär, körsbär, hallon, jordgubbar
Minerala anteckningar
Krita
Skiffer
Sten
Jästiga anteckningar
kex
Bröd
brioche
croissanter
Pepparkaka
Rostat bröd
Andra anteckningar
Bivax
Godis: karamell, kola
Mejeri: smör, grädde
Honung
Läder
Slutgiltiga tankar
Champagne är ett rikt vin för provsmakning med ett förvånansvärt varierande sortiment. Det finns i sitt eget universum inom vinindustrin med många hemligheter som kan låsas upp med uthållighet.
Om du verkligen vill komma in i Champagne tveka inte att ta anteckningar över alla nämnda detaljer när du smakar. Lista upp de aromatiska anteckningarna som du stöter på och du blir mer skicklig att känna igen dem.
Se listan ovan när du smakar på Champagne och se om du kan upptäcka någon av dem antingen i näsan eller i gommen.
Nu när du har lärt dig att smaka Champagne komplettera detta genom att upptäcka på rätt sätt att servera Champagne. Följ alternativt vår guide för att välja rätt flaska för att komma igång!